Op 4 december ging de jury op bezoek bij de drie finalisten.

IJslander B.V.

We beginnen de dag bij IJslander, waar John Franken ons een presentatie geeft over de vele verschillende producten die ze bieden op gebied van sporten en spelen. De toestellen die IJslander maakt worden zoveel mogelijk uit circulaire materialen vervaardigd. Dat is rendabel volgens John, want “wat je er aan de voorkant goed in stopt – duurzame materialen – levert aan de achterkant rendement op”. Doordat ieder toestel met de hand gemaakt wordt is het moeilijk schaalbaar.

Naast het enorme productaanbod levert IJslander ook veel maatwerkprojecten. Een nieuw concept is Click & Play, waarbij IJslander in de behoefte van gemeenten voorziet om speelplaatsen mee te laten groeien met de buurt. De pleinen worden ingericht op basis van gebruikersvergoeding. Wil een gemeente een speeltoestel vervangen dan kan er eenvoudig een ander toestel ingeklikt worden. Het oude toestel wordt overgeplaatst naar een andere speelplaats of de onderdelen worden hergebruikt in nieuwe toestellen. Bij inlevering ontvangt men 10% of 30% van de aanschafprijs terug. Het blijft echter ingewikkeld om producten te hergebruiken vanwege het gemeentelijk beleid om speeltoestellen te vernietigen na de periode van 15 jaar.

Ook met het gebruik van materialen loopt IJslander tegen problemen aan: zo is het wettelijk verplicht om netten te maken van staaldraad en nylon en willen gemeenten geen speelmat van circulaire materialen als zand en houtsnippers, ondanks het advies dat IJslander hen daarin geeft. Op de vraag of het bedrijf volledig circulair zou kunnen worden zegt John dan ook: “Als we dat doen, dan zouden we morgen failliet zijn”. Het bedrijf is te klein om daadwerkelijk invloed uit te oefenen, maar gaat wel de samenwerking met concullega’s aan om zich hard te maken voor effectieve speelplaatsen. Ze kunnen het zich echter veroorloven uitsluitend met partners te werken die ook zo duurzaam mogelijk werken en zien dit meer als hun eigen beleid en niet als voorwaarde voor samenwerking. Bovendien beweegt de markt nog niet mee en daarom “probeert IJslander alles te maken wat technisch mogelijk is”, maar zijn er ook nog grote stappen te maken.


Schagen Infra B.V.

Ook bij het volgende bedrijf krijgen we een warm welkom. Laurens nam ons mee in een stukje geschiedenis en identiteit van de Schagen Groep. Hierop aansluitend vertelden Gert Brunink en Erik van de Worp ons meer over Schagen Infra en de rol die circulariteit speelt in dit bedrijfsonderdeel. Al sinds 1990 hergebruikt Schagen asfalt en tegenwoordig bestaat nieuw asfalt voor 60% uit oud asfalt. Volgens de laboratoriumleider zal dit snel 80% zijn. In de praktijk heeft Schagen al vele duurzame oplossingen, waaronder ‘Dunner construeren’, waarbij vezels als onderlaag dienen waardoor de benodigde laag asfalt of beton aanzienlijk dunner wordt. Zelf noemen ze dit soort innovatieve oplossingen geen innovatie maar inventiviteit, aldus Gert. Deze zijn te danken aan de cross-overs met mkb-bedrijven en “Willie Wortels” die de samenwerking met het bedrijf zoeken.

Ook dit bedrijf loopt echter tegen moeilijkheden aan als het gaat om regelgeving. Zo mag beton volgens de wet maar uit 30% hergebruikt materiaal bestaan. Omdat Schagen Infra actief is in een open markt is het vermogen om zich te onderscheiden laag en komen ze regelmatig een markt tegen die al deze duurzame oplossingen helemaal niet wil. Soms moet je dingen ook gewoon anders durven doen dan de markt vraagt, benadrukt Gert: “Het is een kwestie van durf en de mogelijkheid grijpen”. Dat er nog veel mogelijkheden zijn weet het bedrijf en ze willen er zoveel mogelijk grijpen. Aan de hand van de SDGs hebben ze een strategie bepaald om hun negatieve impact op elk terrein te beperken en hun positieve impact op mens en maatschappij te vergroten op een zevental kernpunten. Aan de grondslag daarvan liggen de speerpunten Circulariteit, Energietransitie en Arbeidsmarkt. Zelf ziet Gert het als “de plicht van Schagen om de weg te wijzen in circulariteit”. Hoewel Schagen Infra nog geen koploper is op het gebied van MVO, wil het bedrijf een voortrekkersrol innemen in de infrasector en gebruikt het de SDGs om het verhaal te versterken. 


Dijkhuis bouwteam van waarde

Als laatste is Dijkhuis Bouwteam van Waarde aan de beurt. Hier worden we ontvangen door een enthousiaste Eberhard Dijkhuis, die gepassioneerd vertelt over zijn bedrijf dat sinds enkele jaren geen aannemersbedrijf meer is, maar een bouwteam dat echte waarde toevoegt. De overgang van cost leadership naar product leadership maakte dit mogelijk, hoewel deze transformatie het bedrijf veel kostte tijdens de crisis. Dijkhuis wil het echt anders doen dan andere bouwbedrijven en dat vertaalt zich in “gezonde gebouwen” die gebouwd worden met zoveel mogelijk natuurlijke en regionale materialen. Zelf noemt Eberhard het niet circulair, maar gezond, “want als het gezond is, is het automatisch ook circulair”. Met zijn team bouwt hij de mooiste dingen en in ieder project vraagt hij zijn team om mee te denken, waardoor zijn personeel naar eigen zeggen aanzienlijk blijer is dan bij het gemiddelde aannemersbedrijf. Eberhard: “In elk gebouw dat we maken zit onze ziel en zaligheid”.

Slechts een beperkte regio kan hiervan genieten, want Eberhard houdt strikt vast aan het principe dat zijn mensen niet langer dan een uur rijden voor een opdracht in het kader van de ecologische belasting. Zo integreert Dijkhuis duurzaamheid, of “volhoudbaarheid” zoals Eberhard het zelf liever noemt, in elk aspect van de onderneming. En ook hij heeft regelmatig zijn frustraties bij de overheid, die hem regelmatig beperkt in zijn circulaire manier van bouwen. Maar zijn passie houdt hem gefocust op duurzame oplossingen. Vanuit diezelfde passie zet hij zich met zijn stichting Hibertad in om het verhaal van circulariteit bekend te maken en deelt hij zijn kennis met ondernemers en kinderen. 

Nu rest de vraag: wie is het Boegbeeld Circulair Ondernemen voor de regio? Dit zal tijdens de uitreiking op 10 januari bekend worden.

Deel

Voor vragen of opmerkingen kun je terecht bij award@dorz.nl

Partners

  • VNO-NCW
  • DORZ
  • MKB Nederland Regio Zwolle
  • Provincie Overijssel
  • Rabobank.png
  • Regio Zwolle.png
  • Windesheim